2015. május 6., szerda

Mit tegyél, ha...3

A bölcsész sűrűn jár könyvtárba ugye. Már ha nyitva van a könyvtár. Vagy ha megvannak azok a könyvek, amire a bölcsésznek szüksége van. De ettől eltekintve a bölcsész tanulni is jár a könyvtárba. A könyvtárakkal csak egy baj van: ott csöndben kell lenni. Ez önmagában még túlélhető, csakhogy a csöndben még a falak is visszhangozzák, ha magadban suttogva keresel egy szót a szótárban, vagy megropogtatod a térded. Összeszedtem a 10 legidegesítőbb dolgot, amit a könyvtárakban tapasztalok. Mit tegyél, ha ilyen helyzetbe kerülsz? Menj haza, és tanulj otthon!

1. Hiába reggeliztél, a hasad ötpercenként kordul egyet...nem, ez nem korgás, inkább morgás vagy mennydörgés. 
2. Mire odaérsz a polchoz, elfelejted a könyv jelzetét. Visszamész a katalógushoz, újra belépsz a keresőprogramba, és megint mantrázod, amíg a polchoz nem érsz. Miután negyed óra keresgélés után sem találod meg a könyvet, kiderül, hogy azalatt a három perc alatt vitték el, amíg visszamentél a géphez.
3. "Csak leíró rekord, nincsenek példányai
4. "Feldolgozás alatt": mindkettő ugyanazt jelenti. Az általad keresett könyv csak a katalógusban (tehát elvileg) létezik, a könyvtárban azonban (tehát gyakorlatilag) nem található. Olyan népmesés: van is meg nincs is.
5. Nyikorog a parketta. A figyelemfelkeltés biztos módszere! Garantáltan minden fej feléd fordul, és gyűlölködő tekintetek követnek az ajtóig.
6. Idegesítő mamuszt kell a cipődre húznod, amitől nem nyikorog a parketta, ellenben remekül hasra lehet esni benne.
                                 
7. Suttogva megkérdezed a könyvtáros nénit, aki ordítva válaszol. Extrém esetben könyvtáros bácsi válaszol, húsz percen keresztül, és még hangosabban.
8. A melletted ülő nem akar hangoskodni, ezért fél órán keresztül rágcsál el egy almát, és te végighallgatod a gyümölcshús minden...egyes...reccsenését...roppanását. Az a szerencsétlen pedig még a magházat is megeszi. Te meg azon gondolkozol, hogy mennyire utálod az almát...vagyis hogy tulajdonképpen mennyire szeretnél te is rágcsálni egyet.
9. Melléd ül két barátnő, akik három éve nem látták egymást, és részletesen beszámolnak egymásnak az elmúlt három évükről, suttogva, ami pont olyan zavaró, mintha fennhangon tennék ezt. És akárhogy is szeretnél mondjuk Magyarország gazdasági helyzetéről olvasni, csak arra tudsz gondolni, hogy tényleg mekkora szemét volt a pasi, aki megcsalta a melletted ülőt, és hogy milyen aranyos kisbabája van a másiknak.
10. Túlbiztosítás. Amikor van egy olvasójegyed, amit oda kell adnod a könyvtáros néninek, aki ad egy kulcsot, ami nyit egy szekrényt, ahová beteheted a cuccaid, amiket nem vihetsz be a könyvtárba, ahol nagyon értékes könyvek vannak, amiket nem szabad leenni a szalámis zsömlével, amit reggel csomagoltál magadnak, amikor azt hitted, ebédelhetsz, amit amúgy szoktál csinálni délben. De a könyvekhez csak úgy jutsz be, ha a szekrénykulcsodat is leadod a néninek, aki ezután a raktárból előhozza neked a könyveket. Ha éhes vagy, netán szomjas, akkor a könyveket az asztalon hagyod, úgy, hogy tudják, még nem végeztél, elmész, elkéred a kulcsod, kimész, eszel, visszajössz, leadod a kulcsod, hogy utána újra a könyv fölé görnyedhess. Egyes helyeken a dékán vagy egy egyetemi prof aláírása kell az olvasójegyhez, máshol fényképet készítenek rólad, ami biztos, hogy még a személyidnél is pocsékabb lesz. Bonyolult kódleolvasás és biztonsági kapuk, lopásgátló és retinavizsgálat. 
+1: agyonfirkált könyv: könyvbe írni nem bűn, feltéve, ha tankönyv és sajátod. A könyvtárban nem elég, hogy egyes példányok szétfoszlottak a használattól, őrzik a diákok szorgalmas munkáját is: szövegkiemelés sárgával, amit a következő kiegészít pinkkel. Valaki ceruzával húzza alá a lényeget, más a margóra jegyzetel. Olyat is láttam, aki figyelmeztette leendő olvasótársait, hogy a világ legunalmasabb könyvét vették le a polcról, vagy csak simán beleírta: "Hüjeség!". Egyesek vitatkoznak, mások lelkesen egyetértenek a szerzővel. Én pedig beleírom az agyonfirkált könyvbe: "Hogy lehetsz ilyen bunkó, hogy beleírsz?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése