2015. június 3., szerda

Túlélsi tippek

Egyetemistaként sok helyre jut el az ember, ösztöndíjakkal, különleges lehetőségekkel. Mivel idén egy hónapot Izraelben tanultam, és ez nekem igazán mélyvíz volt, összeszedtem pár túlélési tippet. Nem arról lesz szó, hogy hogyan üsd le a hajnali háromkor zenét bömböltető szobatársad, vagy hogyan bírd ki, hogy ne kuncsorogj egy falatot a vacsorájából, hanem inkább a hozzáállásról. Mert valljuk be, egy hónap/fél év/még több év pont elég arra, hogy az ember jó kis köröket menjen az érzelmei hullámvasútján. Szédítő mélység és szédítő magasság, de nem szabad feladni! Rivka életbölcsességei fejezet, 448. oldal.



1. Mindig azt nézd, amid van!
Abból kell kihozni a maximumot, ami megadatott az új helyzetben. Ez persze azzal jár, hogy lejjebb kell faragnod az igényeidből, de a túlélésnek ez az egyetlen útja! 

2. Nincs hisztériázás!
Ez a fiúknak ugyanúgy szól, mint a lányoknak...A drámázás luxus, egy külföldön tanuló vagy dolgozó fiatalnak erre sem ideje, sem pénze nincs. Nem engedheted meg magadnak a szétesést és a nyávogást. 

3. Sose panaszkodj!
Ha azt nézed, hogy mid van, elégedettebb leszel, mintha folyton amiatt idegeskednél, ami nincs. Ha nincs panaszkodás, egy kicsit halványabbnak tűnnek a problémák.



4. Megszoksz vagy megszöksz?
Az új helyzethez alkalmazkodni sokszor nagyon kimerítő és elkeserítő lehet. Ne add fel az első kudarcoknál! Előbb próbáld meg megszokni a helyzetet, és ha még úgy is elviselhetetlen, akkor kezdj el gondolkodni a változtatáson. Így bárhogy is döntesz, nem fogod utólag megbánni,mert legalább megpróbáltad, nem pedig feladtad.

5. Legyél rugalmas!
Idegen környezetben elengedhetetlen a rugalmasság! Még nem ismered ki magad a többiek gondolkodásmódjában, így minden eshetőségre nyitottnak kell lenned. Ha pedig valaki elfogadóan áll hozzá a környezetéhez, a rugalmasság magától értetődővé fog válni.



6. Kapaszkodj!
Próbálj minél több embert megismerni, elvégre ez is az egyik célod, ha már kimentél valahová, nem? Az emberi kapcsolatok kötnek a világhoz: az új barátok, ismerősök fognak átsegíteni a holtpontokon. Velük fogod tudni megosztani az élményeidet...persze ne felejtsd el azokat sem, akik itthon várnak rád és szurkolnak a túlélésedért!

Mondjuk isteni lett volna, ha a csodálatos szabályaimat követni is tudtam volna...de azért igyekeztem és ez a fontos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése