2014. november 24., hétfő

A buddhisták nem esznek almát

Vallástörténetet tanulok, most a buddhizmus van soron. Egy csodálatos abszolút lényegtelen információt osztok meg, nehogy ezentúl is meggondolatlanul beszéljünk! Mikor felolvastam Birgitnek a lenti idézetet, elkínzott arccal kiáltott fel: "Ezt miért kellett?". Bajusz megkérdezte: "Ki fogja megérteni?". Valahogy nincs érzékük a megvilágosodáshoz. 
Tehát, amíg egy nem megvilágosodott ember azt mondja: "Ízlik ez az alma", egy megvilágosodott ilyet sosem mondana, mert tisztában van vele, hogy mindez csak átmeneti jelenségek pillanatnyi befolyása érzékelésére. Mit mond egy megvilágosodott ember, mikor finom almát eszik?

"Az almát alkotó pillanatnyi anyagi dharmák sorozatával összefüggésben és azzal egyidejűleg felmerül bizonyos kellemes típusú érzet-dharmák sorozata; ugyanakkor jelentkezik olyan képzet-dharmák sorozata, amely a kellemes tapasztalat tárgyát mint almát ismerik fel; ezzel összefüggésben felmerülnek bizonyos indíttatás-dharmák, amelyekben megnyilvánul mind az a kellemes érzés, amely a múltbeli almák elfogyasztásából származik, mind az ezen irányú beállítódás megerősítése a jövőre nézve; valamint felmerül azon tudatosságok sorozata is, amelyek révén e tapasztalat tudatosul".

(Andrew Skilton: A buddhizmus rövid története)

Azt hiszem, sosem akarok megvilágosodni. Most pedig eszem egy almát, és csakazértis fennhangon fogom kiabálni, hogy "ÍZLIK EZ AZ AMA!!!!".



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése