2015. február 12., csütörtök

Mit tegyél, ha....1.

Utálom az olyan blogokat, amelyeknek a szerzője eltűnik hetekre, és semmi újat nem posztol. De a saját blogomat mégsem utálhatom, úgyhogy itt egy újabb bejegyzés, amelyet az izraeli élményeim ihlettek!

A kérdés: mit tegyél, ha könyvimádó vagy, de csak számodra ismeretlen nyelveken írt könyveket látsz a boltban?

1. Próbáld visszatartani  a könnyeidet, így is csak egy nyomorult pénztelen turista/diák vagy, nem kell, hogy még nyomorultabbnak tűnj. Sírd ki magad otthon, miután az összes maradék pénzed elköltötted cigire/borra/csokira.

2. Próbálj értelmesen nézelődni a könyvek között, hümmögj és olvasgasd a címlapokat. Vedd a kezedbe, és forgasd a könyvet, lapozz bele, és csóváld a fejed. Remélhetőleg csak néhányan veszik majd észre, hogy valójában fejjel lefelé tartod. Ha a nagymama hangosan szitkozódva húzza el mellőled az unokáját, akkor élj a gyanúval, hogy mégsem a szociológia részleget találtad meg, hanem az erotikus regényeket.


3. Gondolj arra, hogy azok, akiknek ezek a könyvek szólnak, a magyar könyvek láttán éreznék ugyanilyen elveszettnek magukat. Mit kezdene egy kínai a Romhányi Szamárfülével?

4. Válassz könyvet a borítójuk alapján: színes betűk, csillogó felületek, festmények...

5. Ha tanulod a nyelvet, akkor még bosszantóbb az egész: elvileg el tudod olvasni a könyveket, csak gyakorlatilag nem. Tudnod kellene, hogy mit jelentek a szavak a címben, de mégsem érted meg. Ebben az esetben javaslok egy gyors kávét vagy xanaxot. 

6. Ha mindenáron győzedelmeskedik a bibliofil éned, és könyvet akarsz venni, vegyél gyerekkönyvet, mert ha tanulod a nyelvet, előbb-utóbb eljutsz a kisiskolások szintjére. És ha megértettél belőle egy mondatot, ugrálj fel-alá a polcok között. De azért nem javaslom senkinek, hogy megvegye az Odüsszeiát vagy a Háború és békét héberül, még akkor sem, ha akciós.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése